Burn-out, bore-out, burn-in Het begrip burn-out kent iedereen wel. Bore-out en burn-in hoor je steeds vaker. Wat is daar de betekenis van? De begrippen zijn anders, en de oorzaken verschillen met een burn-out, maar de stressklachten en uitputtingsverschijnselen zijn hetzelfde. Burn-out Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Een burn-out is vaak werkgerelateerd maar kan ook een oorzaak hebben in de privésfeer. Bore-out Een bore-out kan ontstaan als je werk doet dat onder je niveau is. Je verveelt je doordat je geen uitdaging krijgt en je dus geen energie uit je baan haalt. Ook kan een bore-out ontstaan wanneer je werk op niveau doet, maar het jouw interesse niet heeft of wanneer je niet genoeg te doen hebt. Voldoening ontbreekt en je komt doodmoe thuis. Verveling op het werk kan leiden tot frustratie en stress. Als het tot een bore-out komt, is het van belang dit te erkennen en te onderzoeken hoe je uit je huidige situatie kunt komen of hoe je daar anders mee om kunt gaan. Je weet heel goed wat je niet wil, maar wat vind je wel leuk? Wat is jouw passie en talent? Hoe kun je dat gebruiken om je situatie te verbeteren? Burn-in Een burn-in kan de voorloper zijn van een burn-out: je bent nog wel aan het werk, maar ervaart onbewust burn-outverschijnselen. Het kost je steeds meer moeite productief te zijn en kwaliteit te leveren. Je doet steeds langer over hetzelfde werk, waardoor je jezelf emotioneel en fysiek uitput. Laat staan dat je nog energie over hebt om je verder te ontwikkelen en je talenten beter in te zetten. Als je in deze vicieuze cirkel terecht gekomen bent, is het van belang die te doorbreken om een burn-out te voorkomen. Zeker in beroepen waar de werkdruk hoog is, is het gevaar op een burn-in én een burn-out groot. Meer informatie vind je bij burn-outpreventie.
0 Opmerkingen
Coachen met paarden kan een unieke meerwaarde bieden bij teamontwikkeling omdat paarden heel gevoelig zijn voor non-verbale signalen en emoties. Hier zijn enkele manieren waarop coachen met paarden kan bijdragen aan teamontwikkeling:
Al met al kan het werken met paarden een unieke en waardevolle manier zijn om teamontwikkeling te bevorderen en de samenwerking binnen het team te versterken. |
Archieven
Maart 2024
CategorieënDe Prioriteit
|